Aina välillä kun ostaa jonkun uuden tavaran on pakko lukea käyttöohje joko siksi koska ei tiedä miten kyseistä vekotinta käytetään, tai toisin kuin meidän perhe, koska se on niin älyttömän huvittavaa. Mutta siis ruotsiksi. Voimme lämpimästi suositella "Hyttyskierukan" käyttöohjetta.
Eilen pidimme saunaillan upouudessa saunassamme ja sen mukaan kuului myös makkara (tai kyrsää, reps). Joulupukki oli tuonut isälle jota myös tuli käytettyä löylyjen aikana. Ennen kuin uskalsimme laittaa sen kiukaalle oli kuitenkin luettava käyttöohjeet:"Bruksanvisning för Makkaraputki
Vi gratulerar dej till ett gott val. Du har skaffat dej Makkaraputki för tillredning av fransig och saftig bastukorv. Rengör Makkaraputki med en diskborste och låt den torka helt innan du använder den första gången. Kontrollera att Makkaraputki ryms på bastuugnen - den skall ligga i vinkel.
De flesta grillkorvar, med undantag för de allra tjockaste korvar, lämpar sej för tillredning i Makkaraputki. För in korven i din kalla Makkaraputki, och placera röret försiktigt på de heta stenarna i bastuugnen. Använd grytlapp eller grytvante. Placera Makkaraputki i vinkel med mynningen högre upp och skåran uppåt. Under stektiden, som är 15-20 minuter, kan du bada normalt. Du kan även ösa vatten på stenarna då Makkaraputki är på ugnen. Undvik dock att vatten kommer in i röret.Avlägsna Makkaraputki från bastuugnen då korven är färdig. Använd grytlapp eller grytvante. Lägg Makkaraputki på ett eldfast underlag. Luta inte röret eftersom fett kan rinna ned på bastuugnen eller golvet. Håll Makkaraputki på plats med grytlappen eller grytvanten. För in en gaffel i skåran och dra ut korven ur röret. Om du inte vill äta korven genast, kan du låta den ligga kvar i Makkaraputki där den hålls varm länge.
Nästa korv kan du föra in i den redan varma Makkaraputki, som du sedan placerar på bastuugnen. Stektiden är kortare än för den första korven, nämligen 10-15 minuter. Låt Makkaraputki svalna då du har stekt alla dina korvar och rengör den sedan som annan disk, till exempel i diskmaskin.
OBS!
Om Makkaraputki ligger för länge på bastuugnen med korv i, kan korven fastna i röret. För in en kniv mellan korven och röret och rotera kniven runt korven. Nu kan du dra ut korven med en gaffel.
OBS!
Eftersom bastuugnar är olika och bastubadet varierar, är de angivna stektiderna ungefärliga. Pröva dej fram i din egen bastu!"
Olipa taas huvittavaa - ainakin meidän mielestä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti